PASTA Z BAKŁAŻANA I PAPRYKI

foto 1

Pasta z bakłażana i papryki

Składniki:

6 bakłażanów
6 szt. kolorowej papryki
2 puszki pomidorów pelati
2 cebule
1 główka obranego czosnku

Przyprawy:
Świeży tymianek, sól, pieprz, starta skórka z cytryny

Warzywa myjemy, kroimy w grubą kostkę, smażymy partiami na rozgrzanej patelni wraz z czosnkiem, świeżym tymiankiem i odrobiną skórki cytrynowej, następnie przekładamy do garnka i dusimy z pomidorami pelati. Doprawiamy solą i pieprzem (możemy dodać chilli jeżeli mamy takie preferencje). Gotową pastę przekładamy do suchych słoików i odwracamy nakrętką do dołu. Gdy słoiki z pastą ostygną, wkładamy do lodówki lub spiżarni i przechowujemy nawet do kilku miesięcy.

Pastę można używać jako dodatek do makaronu, mięs lub do pieczywa.

foto 2 foto 5 foto 4 foto 6 foto 7foto 8

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii W jednym kotle i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz