DYNIA – KRÓLOWA JESIENI

_DSC6234_2 2

Soczyste jabłka zwisające z gałęzi drzew i pyzate dynie to zwiastuny nadchodzącej jesieni. W Szwajcarii sezon ten jest niezwykle czarujący i świętowany miedzy innymi wyciskaniem soku jabłkowego i festiwalem dyń.

Tylko niecałe pół godziny od Zurychu znajdują się dwie z najciekawszych agroturystycznych farm w całym kraju, Jucker Farm w Seegräben i jej siostrzana filia Bächi-Hof w Jona. Farma Jucker rozciąga się nad pięknym Jeziorem Pfäffiker, a Bächi-Hof  jest położone niedaleko od Jeziora Zurich. Obydwa miejsca są normalnie pracującymi gospodarstwami rolnymi, które oferują restauracje, sklepy z własnymi organicznymi produktami i rozrywkę dla całej rodziny. Mimo, iż tłumy zwiedzających przybywają tutaj każdego dnia, szczególnie w okresie  wystawy dyń, miejsce to jest prawdziwa rustykalną sielanką.

_DSC6226_2

Na początku września tysiące małych i dużych dyń stają się materiałem do tworzenia  fantastycznych figur. Co roku wystawy mają inny temat przewodni, często z akcentem humorystycznym. W tym roku motywem przewodnim w Bächli-Hof Jona są morskie stworzenia.

_DSC6171

FOT. Zosia von Bueren

FOT. Zosia von Bueren

Muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie widziałam tyle przeróżnych gatunków dyń, ile w tym miejscu. Tutaj można się poczuć jak w prawdziwym dyniowym morzu : )

_DSC6173_DSC6208_DSC6202_2

Zwiedzający mogą nie tylko podziwiać dyniowe stwory lecz również kupić dynie i wiele innych przesmacznych produktów z nich zrobionych jak np. ciepłą zupę z dyni, wielosmakowe pestki z dyni, ciasta, kiełbasę, czy nawet szampana z dyni.

_DSC6231

FOT. Zosia von Bueren

_DSC6194

Na farmie można nauczyć się również artystycznych wycinanek w dyniach i podziwiać prawdziwych mistrzów rzeźbienia tych owoców. Już po raz drugi Szwajcarię odwiedził mistrz tej dyscypliny, Ray Villafane. Ten światowej sławy artysta ze Stanów Zjednoczonych, specjalizuje się w rzeźbieniu w dyniach, piasku i śniegu. Jego rzeźby zadziwiają precyzyjnością i ogromną wyobraźnią. Fakt, że zazwyczaj wytrwają tylko do Halloween sprawia, że są jeszcze bardziej wyjątkowe.

FOT. Jucker Farm

Pod koniec września odbywają się również dyniowe regaty!!! Zawodnicy ścigają się na jeziorze Pfäffiker pływając w ogromnych wydrążonych dyniach. Choć zawody te są traktowane nieco z przymrużeniem oka, zwycięzcy mogą liczyć na bardzo atrakcyjne nagrody.

FOT. Jucker Farm

W tym okresie następuje także rozstrzygnięcie konkursu na największą dynię wyhodowaną w Szwajcarii. W poprzednim roku największa dynia ważyła prawie 600 kg, a w tym roku przebito tę liczbę! Największa dynia ważyła 953,5 kg, co jest światowym rekordem!!!

_DSC6176_2

FOT. Zosia von Bueren

Bazą obu farm są organiczne plantacje jabłek, innych owoców i warzyw. Nie ma nic przyjemniejszego niż przechadzanie się wzdłuż labiryntu stworzonego z drzew jabłkowych i zrywanie owoców. Przyjemność tę można zwieńczyć własnoręcznie wyciśniętym sokiem.

FOT. Jucker Farm

_DSC6242

FOT. Zosia von Bueren

Dyniowe dzieła sztuki z poprzednich lat w Jucker Farm:

_DSC3483 2_DSC3479_DSC4249_DSC3512_2

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz