JEDZ, MÓDL SIĘ I KOCHAJ NA BALI

flowers

Zaledwie dwie i pół godziny samolotem dzielą Singapur i Bali (lot z Polski trwa 10 razy tyle …, ok.20 godzin). Właśnie dlatego, ta niewielka wyspa położona w archipelagu Wysp Sundajskich, stała się bardzo popularnym miejscem na wypady weekendowe z Singapuru.

image_00011

FOT. ZBIGNIEW SZCZEPANIAK

1424205798_e56b63447a_z

Photo credit: ^riza^ CC BY

12916113775_d727bf0281_z

FOT. Photo credit: lhlFoterCC BY-NC-SA

image_00020

FOT. POLA SZCZEPANIAK

Jeszcze 30-40 lat temu, była wyspą rolników, którzy żyli w rytm pór roku. Jednak, od kiedy została odkryta przez turystów, zmieniła się bardzo. Ogromną popularność zyskała dzięki filmowi „ Jedz, módl się, kochaj” (Eat, pray,love) z 2010 roku  z Julia Roberts, w którym mogliśmy podziwiać nie tylko piękne krajobrazy, ale również poznać nieco z filozofii życia, jaka jest tu praktykowana. Na wyspie przewiązuje się szczególną wagę do spraw religii. Balijczycy wierzą w karmę, czyli w to, że nasze czyny do nas powracają, a zatem nie oszukują i nie kłamią, bo nie chcą, by spotkało ich to samo. Pomimo okropnej biedy, na każdym kroku spotkamy się z życzliwością, uśmiechem i radością z małych rzeczy.

image_00002

FOT. POLA SZCZEPANIAK

image_00003

FOT. POLA SZCZEPANIAK

image_00004

FOT. POLA SZCZEPANIAK

Ilość świątyń jest tu tak ogromna – ponad 3000, że Bali zostało nazwane Boską Wyspą. Najsłynniejsza świątynia znajduje się około 20 km od Denpasar i jest jedna z kilku morskich świątyń, w których oddaje się hołd duchom morza. Wznosi się na olbrzymiej skale nieopodal brzegu, która jest wyrzeźbiona przypływami morza. W okolicznych jaskiniach żyją święte węże, którym Balijczycy starają się nie wchodzić w drogę. Do środka świątyni mogą wejść tylko wierni, zaś turystom pozostaje podziwianie przepięknych widoków z pobliskiego brzegu, zwłaszcza o zachodzie słońca.

image_00012

FOT. ZBIGNIEW SZCZEPANIAK

4722105665_460ac4c018_z

FOT. Photo credit: fabiogis50FoterCC BY-NC-SA

4696118445_707d762554_z

FOT. Photo credit: linhvienthaiFoterCC BY-ND

11234253685_1ab7561568_z

FOT. Photo credit: y.becart Foter CC BY-NC-SA

Każdego dnia zabiegają o łaskę dobrych, ale również złych Bogów, które zamieszkują wyspę. Zapalają kadzidła, świece, składają dary w postaci jedzenia i kwiatów. To wszystko powoduje, że wyspa jest naprawdę bardzo magiczna, a zapach kadzideł miesza się z zapachami lokalnej kuchni.

image_00007image_00010 image_000088541488986_00a15d151d_z image_00009 image_00013

Podstawą kuchni balijskiej jest ryż, który pochodzi z tutejszych upraw. Według legendy, miejscowi dostali go od samego Boga Wishu, który docenił ich za pobożność oraz dobroć i podarował pierwsze ziarna. Krajobraz balijskich pól ryżowych urzekł  już niejednego artystę, a są naprawdę przepiękne. Największa ilość plantacji znajduje się w głębi wyspy w części o nazwie „ Ubud”. Wiele ośrodków yogi znajduje się również właśnie tutaj.

bali-panorama

FOT. Photo credit: FoterCC BY-SA

image_00001

FOT. POLA SZCZEPANIAK

Wśród lasu deszczowego, piękniej natury, pól ryżowych można naprawdę odpocząć od rzeczywistości, wyciszyć sie i nabrać dystansu do pędzącego świata. W tej części wyspy nie ma wielu atrakcji turystycznych, plaży i komercyjnych sieci hotelowych, tylko lokalne gospodarstwa rolne, małe restauracje wegetariańskie lub spa.

image_00002

Wybierając się na Bali warto już wcześniej zastanowić się co chcemy zobaczyć i  jak spędzić czas. Czy zależy nam na aktywnym wypoczynku czy na leniuchowaniu na plaży? Wyspa nie jest duża, jednak przemieszczanie się z jednego końca na drugi jest czasochłonne ze względu na tutejsze korki, najlepszym transportem okazuje się rower, skuter lub nogi :)

Bardziej aktywną częścią Bali, gdzie można poznać drugie oblicze wyspy to Nusa Dua, Kuta i Seminyak. Właśnie tu, oprócz pięknej piaszczystej plaży możemy spróbować surfingu. Pomiędzy majem, a październikiem są tutaj jedne z najlepszych fal na świecie.

Kuta to prawdziwy raj dla fanów nurkowania fantastyczna rafa koralowa, ryby we wszystkich barwach jakie można sobie wymarzyć i ogromne żółwie. Warunki są naprawdę genialnie i okoliczne szkoły nurkowania  są zapełnione. W ciągu zaledwie trzech dni można zrobić kurs nurkowania i wylecieć z tej uroczej wyspy pełnym nowych wrażeń i nowych umiejętności.

image_00003

3731631962_7f3d7a3ec9_z

Na mojej osobistej mapie miejsc, które uwielbiam znajduje się restauracja „The Bistrot”, niepowtarzalny wystrój z przepysznym jedzeniem, pozy tym można podziwiać imponującą kolekcję antyków należącą do właścicieli lokalu.

image_00004 image_00005 image_00006 image_00008 image_00011

Oraz „ La Favela” – bardzo klimatyczne miejsce, z równie oryginalnym wystrojem i jedzeniem.

image_00012 image_00013 image_00014 image_00015 image_00016 image_00017

Kiedy najlepiej wybrać się na „uduchowioną” wyspę?

 Większość przewodników podaje termin, który przypada na porę sucha, czyli od maja do września. Jednak z mojego doświadczenia polecam również porę deszczową, a szczególnie październik i listopad. Wtedy zdecydowanie jest mniej turystów, ceny są niższe i pomimo że deszcze są gwałtowne, szybko mijają :)

To na ten Nowy Rok życzę Wam wszystkim takiej właśnie boskiej wyprawy!!!

Do zobaczenia na plaży!

image_00022 image_00023 image_00029 image_00030 image_00031 image_00032

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz