NAJLEPSZE FRYTKI ŚWIATA

20130814-002929.jpg
Amerykanie mówią na nie French fries, pewnie sądząc, że to co dobre w kuchni, musi pochodzić z Francji. Anglicy – chips i myślę, że nie rozważają ich pochodzenia. A my po prostu frytki i kto wie czy większość Polaków nie uważa ich za polski wynalazek, jak zresztą wiele innych międzynarodowych dań. Tymczasem, smażone na oleju ziemniaki pochodzą z kraju, któremu zawdzięczamy również: gofry, małże, Smerfy czy saksofon – Belgii. Niczym wzorzec metra w Sevres, wzorzec frytek znalazłem w Brukseli, tuż przy budynku giełdy, la Bourse de Bruxelles. Fritland istnieje od 1978 roku i karmi frytkami mieszkańców i turystów 24h na dobę. W Brukseli mieszkałem pięć lat, a „mekkę frytkożerców” odkryłem w połowie pierwszego roku pobytu, około trzeciej rano. Fritland był wtedy paskudną budą, przy której niemal nieustannie tłoczyli się amatorzy pysznych frytek. Dziś jest to knajpa rozmiarów przeciętnego sieciowego fastfood’u, ale kolejka i tak często kończy się na zewnątrz. W Belgii do frytek podawane są rozmaite sosy na bazie majonezu, który Belgowie jedzą niemal ze wszystkim. Fritland oferuje również hot-dogi podawane z gotowaną kiszoną kapustą i oczywiście z frytkami, dawniej nad ranem chodnik w okolicach budy z frytkami pokrywała mieszanka tego co spadło „zmęczonym” klientom i tylko w celu jej wyszorowania na kilkadziesiąt minut Fritland zamykał swoje podwoje. Teraz na tym samym chodniku stoją stoliki pod markizą, zazwyczaj zajęte bez względu na kapryśną belgijską pogodę. Na czym polega sukces belgijskich frytek? Jedni twierdzą, że to kwestia temperatury tłuszczu, inni że mieszanki jego różnych rodzajów, ale i tak wszyscy są zgodni, że tajemnica kryje się w jakości ziemniaków. A jednak tylko niewielu speców potrafi dorównać brukselskiemu wzorcowi. Ostatnimi laty kilka miejsc w Warszawie promuje swoje frytki jako belgijskie, ale nie dajcie się nabrać. Belgijski jest, niestety, tylko rozmiar pokrojonych ziemniaków. Wyjątek na polskiej mapie stanowi warszawska Regeneracja, gdzie do belgijskiego ideału frytek, brakuje tylko sosu andaluzyjskiego.
Fritland
Regeneracja

20130814-003329.jpg

Fritland, Henri Maus Straat 49 – 1000 Bruksela

 

20130814-003353.jpg

Frytki w menu Regeneracji (są najlepsze w mieście :-) )

 

20130814-003421.jpg

Regeneracja, Warszawa ul. Puławska 61

 

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz