PIECZONE KASZTANY W BARCELONIE

kasztany

 

W moim pierwszym tekście opowiem wam o święcie, które odbywa się w Hiszpanii raz w roku, czyli Halloween i Castañada. Halloween do niedawna głównie świętowano w Ameryce, a  obecnie jest coraz popularniejsze również na starym kontynencie. Hiszpanie naprawdę bardzo lubią i hucznie świętują Halloween. Oprócz tradycyjnych dyni, zarówno dzieci jak i dorośli przebierają się tego dnia nawet do szkoły i do pracy, a wieczorem odbywają się pochody przebierańców na ulicach Barcelony. Ale 31.października jest jeszcze jeden powód do świętowania i to już stara tradycja – Castañada czyli tzw. dzień kasztana.

Tego dnia wieczorem hiszpańskie rodziny spotykają się na wspólnej kolacji, a na deser raczą się właśnie pieczonymi kasztanami przygotowanymi przez nich w domu lub kupionymi na ulicy. W tym czasie, na każdym rogu stoją sprzedawcy, którzy na prowizorycznych paleniskach wypiekają kasztany, a niesamowity zapach unosi się w całej okolicy. W Katalonii, gdzie mieszkam oprócz kasztanów jada się także „boniatas” – słodkie ziemniaki, które po upieczeniu w piekarniku kroi się na pół i wyjada po prostu łyżeczką, tak jak kiwi.

6495000379_f296517239-e1350407977898

Chestnuts_roasted

photo (81)

Trzecim przysmakiem, którego nie może zabraknąć na stole w całej Katalonii 31.października są „panallets”. To słodkie ciasteczka w kształcie kulek robione specjalnie na ten jeden dzień w roku. Przygotowuje się je z ziemniaków, orzeszków pinii i marcepana.

DSC05914

800px-Panellets_(surtido)

Ja wybrałam się po południu, do mojego ulubionego  salonu kosmetycznego ”The Pinky Peony”, gdzie zorganizowano fiestę dla dzieci. Wszystkie dzieci mogły przyjść na halloweenowy manicure, a w tym czasie ich mamy i ciocie delektowały się szampanem i ciasteczkami panallets.

545879_649268945093203_1938765340_n

1395869_649269181759846_244225620_n

1454954_649270225093075_1777438779_n

Następnego dnia, czyli 1.listopada Hiszpanie także odwiedzają groby bliskich na cmentarzach, jednak tutaj nie spotkamy ani takich tłumów ani takiego niezapomnianego klimatu jaki panuje w Polsce. W taki dzień jak ten chciałabym być w kraju i słodkie ciasteczka mi tego nie zastąpią.

 

TEKST I ZDJĘCIA: EWELINA WOŹNIAK, BARCELONA

ewelina

Ewelina Woźniak – od ośmiu lat zakochana na zabój w Hiszpanii. Z wykształcenia geograf. Z wyuczonego zawodu najbardziej podoba jej się geograficzna możliwość śledzenia mody i kuchni całego świata, a zwłaszcza ukochanej Hiszpanii. Uwielbia spacery ze swoim yorkiem Nynusiem, lat 5.

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz