ŚNIADANIE W MEDIOLANIE

Salata_2

 

Jeśli będziecie w Mediolanie, koniecznie wpadnijcie do Pave na śniadanie!  Mieszkam bardzo  blisko centrum, w modnej dzielnicy Porta Venezia. Niedaleko mojego domu, znajduje się moja ulubiona mediolańska kawiarnia, Pave, nazywana „salonem z laboratorium”. Pavé jest niedaleko dworca kolejowego Centrale, istnieje od maja 2012 roku.

Właścicielami są Luca, Diego i Giovanni. Trzech przyjaciół, dla których głównym celem była prostota. Ich zamierzeniem było stworzenie miejsca, w którym chce się dzielić czas z przyjaciółmi, przestrzeń, smaki, spowolnić szalone tempo miasta, wyobrażając sobie, że w tym miejscu zegar wolniej tyka… Jak sami mówią: „Coś, co widzieliśmy wielokrotnie z naszych doświadczeń za granicą, teraz chcielibyśmy zaproponować w mieście, które kochamy, i od którego nie ma ucieczki. Mediolan  to  fascynujące połączenie sztuki, kultury i kuchni, dlatego  umocniliśmy się w przekonaniu, by stworzyć miejsce, które będzie naszym drugim domem.”

Od pierwszego  poranka kiedy przyszłam na śniadanie z moim mężem, zakochałam się w tym miejscu. Teraz wpadam tu codziennie na śniadanie, na mojego ulubionego rogala centosessanta (jest wypełniony marmoladą z moreli, na każde 100 gram marmolady przypada 160 gram owoców, stąd tez nazwa centosessanta, czyli sto sześćdziesiąt) popijając pysznym cappuccino. Oprócz typowego włoskiego śniadania (rogal na słodko z kawą), dzięki mojemu mężowi, miałam okazję się przekonać, że w ofercie znajduje się mnóstwo innych propozycji.

Można znaleźć tu wiele produktów na bazie pieczywa: np. chleb wypiekany w piecu z kamienia z grubo mielonej mąki, na naturalnym zakwasie, bułeczki drożdżowe z masłem, pokryte dżemem i  kremem waniliowym czy też ciasta czekoladowe  i  ze świeżych owoców. Od nowoczesnych ciast typu semifreddo po tradycyjne włoskie tarty owocowe.

Jest i miejsce na kanapki, przygotowywane z ich własnego chleba, nadziewane mięsem i serami. Pavé to trzy kluczowe momenty dnia: śniadanie, gorące wypieki, obiad z obfitymi kanapkami  i sałatkami i wreszcie wieczorny drink (np. popularny Spritz) z degustacją produktów ( deska serów i mięs), po całym dniu pracy, gdzie można spotkać się z przyjaciółmi, posłuchać dobrej muzyki, odpocząć, obejrzeć ciekawą wystawę lub uczestniczyć w gorących dyskusjach. Uwielbiam to  miejsce pod każdym względem:  kuchni, oryginalnego, wystroju i przyjemnej atmosfery wykreowanej przez właścicieli. Można spotkać tu fantastycznych gości, architektów, dziennikarzy, ludzi mody i moich sąsiadów.

Pavé istnieje od zaledwie 16 miesięcy, ale szybko stał się znanym i modnym miejscem wśród mediolańczyków, a niedawno prestiżowy magazyn o jedzeniu i winie Gambero Rosso przyznał mu status  jednej z 20 najlepszych piekarni we Włoszech.

Ambiente_3

 

1016701_545236458874051_830156837_n

 

33955_490992534298444_1263739586_n

 

Panino

 

Laboratorio_7

 

Banco_colazione

 

Dolce_Pianta

 

485016_444400552290976_1026911347_n

 

Pane e Marmellata

 

1374985_589224054475291_532614351_n

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz