WINOBRANIE CZAS ZACZĄĆ

Zamek Chenonceau fot. Szymon

Zamek Chenonceau, Dolina Loary, Francja fot. Szymon

Dzień coraz krótszy, poranna rosa pachnie jesienią, w księgarniach promocje podręczników a całonocne wyjście wymaga większej wytrwałości. Koniec sierpnia, koniec wakacji ale to także początek winobrania. Druga połowa sierpnia to czas zbioru wcześnie dojrzewających winogron, zbiór pozostałych odmian potrwa do końca lata a tych najpóźniejszych gatunków nawet do połowy października. Do zbiorów przygotowują się również lubuscy winiarze, od kilku lat coraz prężniej odnawiający winiarskie tradycje regionu. Kilkanaście winnicy w okolicach Zielonej Góry uprawia szeroki wachlarz winorośli, dobrany z uwzględnieniem warunków klimatyczne regionu, najpopularniejsze szczepy to Riesling, Sylvaner, Traminer, Pinot gris, Pinot Noir, Pinot Blanc, Zweigeltrebe, Traminer, Mueller Thourgau czy Dornfelder. Ze względu na położenie lubuskich winnic winiarze uzyskują lepszy smak win białych ale i czerwone nabierają coraz więcej szlachetności. Dzięki inicjatywie Samorządu Województwa Lubuskiego 13 km od Zielonej Góry powstaje największa winnica w Polsce – Lubuska Winnica w Zaborze. Oprócz samorządowców w realizacji tego projektu uczestniczą również winiarze cieszący się już doświadczeniem w uprawie na tych terenach, co z pewnością będzie sprzyjało produkcji smacznych owoców a z nich dobych win. Pierwsze nasadzenia były prowadzone wiosną 2013 roku, zatem tegoroczne winobranie nie da jeszcze owoców na stokach położonych pomiędzy Łazem a Zaborem, zbiory są planowane na 2017 rok. Tradycje winiarskie na tym terenie sięgają co najmniej XVI w. Pojedyncze krzewy winorośli z tamtych czasów wciąż można znaleźć na pobliskich łąkach. Winnice są z pewnością najbardziej rozpoznawaną atrakcją turystyczną regionu ale z nie jedyną. Winnica w Zaborze będzie połączeniem tradycji winiarskich z zabytkami architektury, XI-wieczny zespół pałacowy wzorowany na wczesnobarokowych francuskich rezydencjach zbliża lubuskie zamki i pałace wraz z winnicami do tradycji francuskiej doliny Loary. W okolicach Zaboru znajdują się również dwa jeziora i stawy powapienne, zamieszkałe przez wiele chronionych gatunków zwierząt w tym bobry ponownie wprowadzone na tych terenach w latach 90-tych dwudziestego wieku. Latem jeden ze stawów zamienia się w tętniące życiem zagospodarowane kąpielisko, które w połączeniu z krajobrazem okolicy czyni Zabór atrakcyjnym miejscem wypadów z Zielonej Góry przez większość roku, a niewielka odległość pozwala również na wyprawę rowerem.

Ceny lubuskich win rozpoczynają się od około 40 zł, a najłatwiej jest je kupić bezpośrednio w winnicach lub na stronach internetowych oferujących polskie wina.

Wybrane zdjęcia pochodzą z Winnicy Kinga oraz Pałacu Mierzęcin.
Więcej informacji o lubuskich winnicach.
Fan page Lubuskiej Winnicy w Zaborze

Zamek w Zaborze

Zamek w Zaborze fot. Szymon

Piwnica winnicy Kinga

Wino po filtracji fot. Winica Kinga

Zamek Azay le Rideau, Dolina Loary, Francja

Zamek Azay le Rideau fot. Szymon

Piwnica jednego z zamków nad Loarą

Piwnica jednego z zamków nad Loarą. fot. Szymon

Lubuska Winnica z Zaborze, logo.

Lubuska Winnica w Zaborze, logo autorstwa Justyny Boguś zwyciężczyni konkursu.

Screen Shot 2013-08-24 at 11.17.18 AM

Fragment mapy lubuskich winnic.

Winorośćl winnicy Kinga

fot. Winnica Kinga

Pałac Mierzęcin

Pałac Mierzęcin fot. Ewa

Uprawa przy pałacu w Mierzęcinie

Coraz prężniej rozwija się winnica w Mierzęcinie

Uprawa przy pałacu w Mierzęcinie

Winnica w Mierzęcinie

Winnica w Mierzęcinie

Piwnica winnicy w Mierzęcinie

Wino z Mierzęcina

Wino z Mierzęcina

Lubię(0)Nie lubię(0)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Miejsca i smaki i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Komentarze

Liczba komentarzy: 0

    Dodaj komentarz