Wanilia to przyprawa znana chyba wszystkim. Jednak stosunkowo niewiele osób widziało ją w jej oryginalnej formie. Może właśnie dlatego nie wszyscy wiedzą jak obchodzić się z laską wanilii i jak jej używać. Oto krótki poradnik na temat, jak należy to robić.

Jak wydobyć ziarenka wanilii z laski?

Gdy świeża i pachnąca wanilia zamówiona w Pi-NUTS dotrze już do Ciebie, możesz po jej rozpakowaniu zadać sobie pytanie – „i co dalej?”. Sztuka rozcinania laski wanilii i skrobania z niej ziaren jest całkiem prosta, gdy wiesz jak odpowiednio się za to zabrać. Podążają za poniższymi wskazówkami, szybko i fachowo wydobędziesz z niej, cudowny, waniliowy kawior.

  • Umieść wanilię na desce do krojenia. Pamiętaj, aby płaska strona laski znajdowała się na dole. 
  • Weź ostry nóż i odetnij końcówki laski. 
  • Powoli, ale zdecydowanie przekrój laskę wzdłuż. Staraj się trzymać blisko krawędzi. Uważaj, aby nie przebić laski na wylot, musisz przeciąć tylko jej górną część. 
  • Lekko rozsuń laskę i obróć nóż prostopadle. Używając niewielkiego nacisku prowadź ostrze od górnej części do dolnej, zgarniając zawartość. Wykorzystaj tępą część noża. Palcami drugiej dłoni przytrzymaj laskę, aby ułatwić siebie pracę.

Jak używać wanilii?

Teraz, gdy udało Ci się już wyskrobać aromatyczne ziarenka wanilii, możesz chcieć wyrzucić kłącza do kosza. Nie rób tego! Zewnętrza powłoka nadal ma mnóstwo aromatu, który może zostać wykorzystany. Możesz na przykład zrobić pachnący i domowy cukier waniliowy. Wystarczy, że umieścisz zeskrobany strąk w szczelnym słoiku z cukrem, wymieszasz całość przez kilka minut i pozostawisz na tydzień w suchym miejscu. Po otwarciu poczujesz intensywny zapach wanilii wydobywający się ze słoika. Cukier waniliowy przygotowany w ten sposób, sprawdzi się wyśmienicie w wypiekach lub kubku porannej kawy.

Świeże ziarna wanilii wydobyte z laski z powodzeniem mogą zostać włączone do wielu deserów, dając im intensywnie waniliowy smak i aromat. Jednak nie każdy przepis nadaje się do bezpośredniego wykorzystania całych ziaren. Na szczęście można odpowiednio przygotować kawior, aby skutecznie włączyć wanilię do takiego wypieku i wydobyć z niej jak najwięcej jej właściwości. Jak to zrobić? Można zatrzeć ziarna razem z cukrem, który wchodzi w skład deseru. Do tego celu najlepiej sprawdzi się moździerz. Dzięki tej metodzie aromaty wanilii dobrze rozproszą się w całym wyrobie. Innym sposobem jest przygotowanie prostej pasty. Aby do zrobić, wystarczy dodać łyżkę ciepłej wody do ziaren i wymieszać całość do momentu powstania pasty, którą można dodać do masy lub ciasta.