Święta Wielkanocne to jedno z najważniejsze wydarzeń w całym roku. Nic więc dziwnego, że spędzając wspólne czas w gronie najbliższych i przyjaciół, pragniemy zasiąść przy obficie zastawionym stole, pełnym różnorodnych smakowitości. W okresie Wielkanocy ogromną popularnością i zainteresowaniem wśród wszystkich zgromadzonych cieszą się przygotowane słodkości. Niejednokrotnie to właśnie przygotowanie pewnych rodzajów ciast jest symbolem tych Świąt. Poznajmy ranking tradycyjnych ciast wielkanocnych. Które wybrać? Ciekawi? Zaczynamy!
4.Baklawa pistacjowa
Baklawa pistacjowa to jedno z mniej znanych ciast wielkanocnych, która zachwyca nas swoim oryginalnym, wykwintnym smakiem. Wywodzi się z krajów wschodnich. Pistacje, ciasto filo, masło, miód, cytryna i cynamon to jej główne składniki. Dla osób, dla których liczy się wartość kaloryczna przygotowanych ciast Wielkanocnych, można skorzystać z gotowych mas pistacjowych, które zniwelują konieczną ilość dodawanego masła.
3. Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy to kolejny rodzaj ciasta, którego nie powinno zabraknąć na stole w Wielkanoc. W towarzystwie gorzkiej, aromatycznej kawy, waniliowa masa serowa, doprawiona postaciami będzie doskonałym deserem. Kruchy spód sernika o maślanym smaku sprawi, że masa serowa w takim anturażu, wpisze się w najbardziej wysublimowane upodobania kulinarne.
2. Babka pistacjowa
Myśląc o Świętach Wielkanocnych, każdemu z nas w jednej z pierwszych kolejności nasuwa się na myśl babka pistacjowa. To jeden z najważniejszych symboli tego okresu w roku dla każdego katolika. Babka pistacjowa z prawdziwym smakiem pistacji, okraszona aromatem migdałów, będzie jednym z najbardziej aromatycznych, charakterystycznych deserów na Święta. Ciasto pistacjowe w formie lekkiego biszkoptu jest niezwykle delikatne i puszyste, przez co rozpływa się w ustach, wraz z kremem z serka śmietankowego.
1. Mazurek pistacjowy
Zdecydowanym faworytem, którego nie powinno zabraknąć na żadnym wielkanocnym stole, jest mazurek wielkanocny. Od wielu, długich lat nasze babcie i mamy przygotowywały tego rodzaju specjały z okazji Wielkanocy. By jednak wprowadzić na nasz stół powiew nowoczesności, warto przygotować mazurek pistacjowy. Rozkoszna, wyczuwalna nuta pistacjowa połączona z wyjątkowo słodkim kajmakiem sprawi, że nasze podniebienie będzie mogło być doskonale rozpieszczone. Udekorowany lukrem, z całą pewnością stanie się także jedną z najpiękniejszych dekoracji naszego świątecznego stołu.
Przydatna baza przepisów nie tylko na Wielkanoc: https://sklep.pi-nuts.eu/category/przepisy/.